Koreanske ingredienser

Jeg er adopteret og kommer fra Korea.

Jeg har boet sammenlagt 12 måneder i Korea (hvis man fraregner 9 måneder som spæd, som jeg ingen erindring har om). I løbet af mit ophold i Korea, blev jeg meget glad for det koreanske køkken og derfor kommer der af og til indlæg med koreansk mad.

Et koreansk måltid består altid af ris og en suppe eller stuvning. Dertil kan det blive serveret en masse sideanretninger.

Hver person har sin egen risskål og suppeskål. Sideanretningerne deler alle ved bordet.

Til det koreanske måltid spises det med pinde og ske.

Ris, suppe og lidt sideanretninger.

Ingredienserne

Der er en række ingredienser, der er uundværlige i det koreanske køkken. Jeg lister dem i takt med, at de bliver brugt i en af indlæggene.

Det er blevet mere og mere almindeligt at finde koreansk mad uden for Korea. I byer som Berlin og London er det let at få fat i alle koreanske basisingredienser – det er ikke helt tilfældet i Danmark.

Når jeg er i København for at besøge min mor, prøver jeg at nå forbi nogle asienmarkeder, der forhandler nogle få koreanske madvarer. Jeg har ikke rigtig fået undersøgt, om der er butikker nær Svendborg, der forhandler varerne.

Jeg har dog fundet en webbutik, hvor man kan købe de koreanske basisvarer:

https://www.denkinesiskekoebmand.dk/

Koreansk chilipulver 

Koreansk chilipulver er en vigtig ingrediens i kimchi. Jeg har kun fået meget få koreanske retter, hvor Kimchi ikke bliver serveret som sideanretning.

Det koreanske chilipulver er meget farveafgivende. Jeg har fået kimchi lavet på cayennepeber, da der ikke var noget koreansk chili at opdrive, men kimchien bliver bare ikke det samme!

I de opskrifter hvor jeg har nævnt koreansk chilipulver, så er det denne chilipulver, der er tale om.

Gochujang – koreansk chilipasta

Gochujang bliver anvendt i et utal af koreanske retter og sideretter. Jeg har ikke rigtig stødt på nogen andre chilipastaer, der kan erstatte gochujang.

 

Doenjang- koreansk soyabønnepasta

Doenjang er specielt brugt til Doenjang jjigae, som er en stuvning, der ofte bliver serveret som sideanretninger til et koreansk måltid.

Doenjang er fermenterede soyabønner, lidt ligesom miso, men har en skarpere smag. Jeg har ikke fundet en god erstatning for doenjang endnu.

Sesamolie

Sesamolie findes i en fin kinesisk variant, som er let at få fat på i forskellige asienmarkeder. Jeg plejer at bruge den vist nedenfor.

Du skal endelig ikke købe en eller anden fin koldpresset økologisk sesamolie i et supermarked af ikke asiatisk oprindelse – de smager slet ikke så kraftigt af sesam, som de koreanske retter kræver.

 

Japchae-nudler – koreanske kartoffelnudler

Hovedingrediens i Japchae. Der er mere bid i disse nudler end for eksempel risnudler eller ægnudler.

 

Ristet sesamtang

Ristet sesamtang kan både fås i hele plader og i portionspakker som dem vist på billedet her. Ristet sesamtang er en let sideanretning og smager fint sammen med lidt ris og gochujang.

Du må ikke forveksle dem med dem man bruger til sushiruller (maki), sesamtang er ristet i sesamolie og saltet.

 

ingredienser som er almindelige i det koreanske køkken og gode at have på lager

Sesamfrø

Risvinseddike

Hvidløg

Ingefær