Vores gæster skulle selvfølgelig ikke snydes for en klassisk gløgg lavet på rødvin, selv om der også var en hvid gløgg.
På billedet ser du gløggessens og den mørke rom.
Jeg brugte en vin lavet på primotivo druen. Nem og skaffe og rimelig i pris og egner sig glimrende til gløgg.
Opskrift på klassisk gløgg
6 personer
Forberedelsestid: Mindst 3 timer
Tilberedningtid: 5 minutter
Det skal du bruge
Gløggessens
1 dl brun farin
2 dl sukker
4 dl vand
Skallen fra 1 udsprøjtet appelsin
10 hele nelliker
3 stænger hel kanel
Gløggen
12 dl hvidvin
1 1/2 dl mørk rom
75 g lyse rosiner
75 g mandler
Den siede essens
Sådan gør du
Senest 3 timer før servering laver du essensen og lægger rosinerne i blød i rom.
Smut mandlerne. Det gør du ved at koge mandlerne i 5 minutter. Skyl mandlerne i koldt vand og smut mandlerne ud af den løsnede skal.
Hak dem i flager på langs.
Essensen laves ved at opløse brun farin og sukker i vandet under omrøring i en gryde.
Når brun farin og sukker er opløst, kommer du appelsinskræl, nelliker og kanelstænger i og det hele varmes op til kogepunktet.
Husk kun at få skællen med fra appelsinen. Det hvide fra frugten giver en bitter smag.
Tag gryden af varmen ligeså snart essensen har nået kogepunktet og hæld den på glas.
Lad essensen trække mindst 3 timer. Min trak i et døgn.
Lige før servering varmes rødvin og essens op. Det må ikke koge.
Til sidst kommes rom og rosinblandingen i samt mandelflagerne.
Server gløggen i glas.