Kamsteg med rødkålssalat, kartofler og brun sauce

Jeg ved ikke, hvorfor vi så tit ender med kamsteg eller ribbensteg. Muligvis fordi der ofte er tilbud på ribbensteg og kamsteg i den lokale Kvickly, muligvis fordi der er mad til to dage. Restemad, eller mad der kan hives ud af fryseren, er dejlig tidsbesparende og maden kan være på bordet før børnene eksploderer af sult.

På trods af hyppigheden af kamsteg på vores middagsbord, volder sværene mig problemer hver gang. Min ovn er meget mærkelig. Den eneste anden ovn, hvor jeg har haft problemer med at få sværene sprøde, var i en gammel gasovn, jeg havde, da jeg studerede.

I dag besluttede jeg mig for at starte med at komme stegen i ovnen med sværene nedad, så de kunne koge lidt i det vand i bradepanden, der danner skyen til sovsen. Det gik bedre med sværene ved denne fremgangsmåde.

Har du en helt almindelig god ovn, burde dette trin være overflødigt.

Opskrift på kamsteg med rødkålssalat, kartofler og sovs

4 personer

Tilberedningstid: 2 1/2 time

Det skal du bruge

1 kamsteg på ca. 2 kg – så er der til en gang biksemad eller kamstegsburgere den dagen efter

1 kg kartofler

Salt

Sovs

50 g smør

2 toppede spsk mel

Lidt sukker eller ribsgele

Skyen fra stegen og evt. lidt af kartoffelvandet

3-5 laurbærblade

Salt

Peber

Rødkålssalaten  

1/4 rødkål eller 1/2 spidskål

Saften af 1 appelsin

1 appelsin i mundrette stykker

1 spsk god olivenolie

1 spsk sukker

1 lille håndfuld mandler

1 knsp salt

Peber

Sådan gør du

Kamsteg, sovs og kartofler

Start med at tænde ovnen ved 190 grader.

Kog ca. 1/2 l vand og hæld det i en bradepande. Kom Stegen i med sværdene nedad.

Sæt bradepanden i ovnen og lad stegen stå 15 min. med sværdene nedad. Tag fadet ud. Vend kamstegen og drys en lille håndfuld salt på sværene. Gnid salten godt ned i rillerne på sværene.

Kom 3-5 laurbærblade i vandet i bradepanden med stegen og stil bradepanden tilbage i ovnen.

Skræl kartoflerne og sæt dem over i letsaltet vand umiddelbart før, du skruer ovnen op til højeste varmegrad. Du skruer op når  stegen har fået 2 timer ved 190 grader.

Når sværene er puffet op efter ca. 20 – 30 minutter tages stegen ud. Hvis sværene ikke vil puffe så tænd for grillen. Hold øje med stegen(!), sværene bliver hurtigt brankede under grillen.

Når stegen er færdig, tages den op af bradepanden og sættes til at hvile.

Imens stegen hviler, laver du sovsen.

Du starter med at si skyen fra bradepanden over i en skål.

Smelt så smøret i en gryde. Kom mel i rør godt. Skyen hældes i lidt efter lidt, der røres godt hele tiden.

Fortsæt til du synes sovsen har den rigtige konsistens. Kom lidt sukker eller ribsgele i samt lidt tynd andebouillon. Hvis du synes sovsen er for tyk kan du komme lidt af vandet fra kartoflerne i. Hvis sovsen er for lys, kommer du lidt kulør i.

Sådan gør du

Rødkålssalaten

Start med dressingen. Pres saften fra 1 appelsin i en stor skål. Kom olie, sukker, salt og peber ved.

Snit kålen meget fint og kom den i skålen til dressingen. Kål og dressing kan sagtens tilberedes i forvejen, da den bliver bedre af at trække et par timer på køl.

Umiddelbart før servering skæres skallen af den anden appelsin og den skæres ud i mundrette stykker.

Skær kødet og server med rødkålssalat, sovs og kartofler.

 

 

 

Please follow and like us: